De challenge

Geschreven door: Christian Hermans 16 februari 2023

De challenge

Het woord challenge (=uitdaging) komt steeds vaker op mijn pad. En als ik zoiets merk, dan moet ik er ‘iets’ mee. Vandaar dat ik achter de typmachine, eh, PC zit om jullie te vertellen wat dat ‘iets’ is geworden.

Persoonlijk heb ik uitdagingen te over gehad in mijn leven.  Zoals stoppen met roken, een lange, nee hééééle lange wandeling maken, in mijn uppie op vakantie gaan, mijn ondernemerschap. Ik zoek de uitdaging en ga ze aan als ze zich voordoet. En ik weet dat ik er vaak een prijs voor moet betalen, maar uiteindelijk verrijkt het mijn leven. Deze week nog, voor het eerst mijn verwarming zelf ontlucht en bijgevuld, met dank aan YouTube en de buurman die een slang heeft losgedraaid. Ik moest wel, mijn radiatoren waren constant aan het rommelen als een stelletje van streek geraakte darmen.

En dan deze uitdaging. Out of the blue heb ik besloten te stoppen met alcohol drinken. Niks geen voorbereidend (denk)werk! Ik ben gewoon gestart met stoppen. Dat besluit heb ik op 2 januari 2023 genomen. Spontaan. Het laatste restje rode wijn in de fles van 1 januari heb ik inmiddels weg gekieperd. Alcohol drinken is inmiddels een onderschatte gewoonte.  Een wijntje af en toe moet kunnen toch? Gezellig samen borrelen, daar was ook ik wel voor te porren.  Dus, ik wilde gewoon weten van mezelf waar ik stond. Al eerder heb ik de ervaring met een non alcohol periode opgedaan tijdens mijn vakanties in Gambia, een land met een overwegend Islamitische bevolking. Dat is dan wel voor een afzienbare periode, die meestal tussen de 8-12 dagen duurt en goed te doen. Maar definitief stoppen…..

In mijn jeugd was alcohol drinken heel normaal. Mijn vader schonk ons kinderen van 14, 15 jaar met kerst een glaasje van die paarse beaujolais in of stevige bordeaux en op vakantie in Italië dronk ik als puber al Frizante, een mousserende witte wijn. Gelukkig zijn de tijden nu veranderd en gaan we bewuster met alcohol om. Mijn systeem heeft echter wél een historie van zo’n 50 jaar… de gewenning aan het fenomeen alcohol. Je snapt dat ik heb hem toch wel stiekem geknepen heb en me voorbereidde op een confrontatie. Maar,  ik zit nu op dag 45. En tot mijn grote vreugde gaat het zonder een enkel spoortje van weerstand of fysiek ongemak. Mijn lichaam gedraagt zich normaal, echt geen enkel spoor van ontwenning te bespeuren,

Toen ik nog alcohol dronk, dat klinkt leuk!, vóór 2 januari, had ik regelmatig zo’n stemmetje in mijn hoofd dat rond dezelfde tijd of in bepaalde situaties heel uitnodigend en onschuldig: ‘wijntje?’ vroeg.  (Het zegt dan ook ‘wijnTJE! , dat klinkt wat gezelliger en ook onschuldiger.) Dat is wat, als er zo’n stemmetje in je hoofd, als een soort externe agenda, je hier op attendeert…! Overigens, even terzijde, meldt dat stemmetje zich ook als ik iets nieuws wil uitproberen of iets wil aanschaffen en zo. Dan hoor ik ‘zou je dat wel doen’ of ‘nee dat kun jij niet’ of, ‘nee, dat is niks voor jou’. Herkenbaar?

Als ik altijd naar dat stemmetje in mijn hoofd had geluisterd, was ik niet op reis gegaan naar Gambia, had ik nooit die lange pelgrimstochten gemaakt en had ik nooit een eigen praktijk gehad. Maar ik heb soms net gedaan alsof ik doof was. Want als talentencoach weet ik dat ik mijn talenten heb, die ondersteunen me bij het nemen van besluiten en wijzen welke richting ik in moet slaan. Zo heb ik enkele jaren geleden de workshop ‘KI’ van Hans Peter Roel gevolgd. Daar heb ik geleerd dat je een nieuwe gewoonte kunt integreren als je die 100 dagen lang weet vol te houden. En ik ben bijna halverwege.

En toen kwam ook het boekje van ‘Morgen stop ik echt!’ van Paul Smit en Esther ten Hove op mijn pad. Zij leggen op een hele  duidelijke manier uit hoe het werkt in je hersenen, waarom je rookt, drinkt of snoept (en vooral waarom stoppen zo moeilijk kan zijn). En als je dát begrijpt, heb je de valkuilen ook meteen in de smiezen. Toen, als laatste kwam ACT!  ACT = DOEN!….  misschien wel de belangrijkste stap!  Het ontbrekende puzzelstukje.

Ik zit nu bijna op de helft. Ergens in april kom ik op mijn einddoel van 100 dagen aan. En dan? Doel bereikt! Maar zal ik dan mijn koers wijzigen? = weer een keertje alcohol, of gestaag doorgaan op de ingeslagen weg naar een alcoholvrij bestaan? Ik weet het (nog) niet. Vol vertrouwen richt ik me eerst eens op dit doel. Daarna zien we wel verder. Mijn ervaring is dat ik ca 25 jaar geleden gestopt ben met roken en nu nog steeds geen sigaret meer kan zien. Dus wie weet.

Mocht je ook een uitdaging hebben en voelen dat het tijd is deze aan te gaan. GEWOON DOEN! Vraag hulp! Lukt het de eerste keer niet, dan probeer je het nog een keertje. Want, hey mensen, in je eentje is het toch een harde noot om te kraken! Krijg een gewoonte maar eens uit je systeem. Weet! dat er altijd hulp en ondersteuning komt als je die nodig hebt en er om durft te vragen. Het talentenspel kent niet alleen talenten, maar ook ‘helpers’ die je letterlijk verder helpen als je even niet meer verder weet, dat zie je aan de voorbeelden die ik hierboven heb genoemd. Een voor een kwamen ze op mijn pad. En zo werkt dat bij jou ook….wedden?

0
0
0
keer gedeeld
keer bekeken
Facebook
Twitter
Google+0
Linkedin0
Print0
E-mail
Totaal
0
keer gedeeld
keer bekeken