In een flow leven

Geschreven door: Christian Hermans 20 juni 2019

In een flow leven


Leef jij al in een flow?

Het is merkwaardig hoe snel je eraan kunt wennen om ‘in de flow’ te leven. Je merkt dat pas, als die flow verdwenen is.

Tot enkele jaren geleden was het normaal voor mij om voor alles te moeten vechten, knokken en hard te werken. En ik ben me een doorzettertje! Tónnen energie heb ik geïnvesteerd. Herkenbaar? Toen het voor mij eindelijk! gemakkelijker en soepeler begon te lopen, bleef ik me verbazen dat iets bijna moeiteloos lukte of dat ook ik ‘eens geluk had’. Zo zag ik die flow in het begin. Geluk hebben komt dicht bij toeval. Bestaat toeval, dus geluk hebben wel? Ik wil daar graag even op inzoomen en er mijn visie en ervaring op los laten…

Leven in je flow, wat is dat?
De schrijver Hans Peter Roel beschrijft de flow in zijn Ki werkboek als volgt, citaat: “Flow is de staat van actieve ontspanning….”
Toen in mijn leven alles wat gemakkelijker begon te gaan, de dingen naar me toe kwamen, in plaats van overal achter aan te jagen, wist ik niet wat me overkwam! Omdat ik altijd wil weten waarom iets is zoals het is, ben ik gaan kijken naar deze uiterst plezierige wending in mijn leven. Ik begon wat dingen op een rijtje te zetten: Mijn vriendenkring was veranderd, kleiner geworden. Sommige vrienden komen en vertrekken weer uit je leven. Andere mensen die op dat moment in die levensfase passen kruisen je levenspad, nieuwe vrienden. Je vrienden loslaten hoeft niet vanwege een onenigheid, maar kan ook ‘in liefde’, en accepterend dat je tijd samen voldoende was. Iemand of iets niet kunnen of durven loslaten kost energie en pijn! Dat geldt voor een werk, voor ongezonde gedachtepatronen en een ongezonde levensstijl! Als je kunt en durft te kiezen voor (positieve) verandering, waarbij je je goed voelt, kies je voor jezelf zonder dat er sprake hoeft te zijn van egoïsme.

Om nu nog even op die flow terug te komen, want daar gaat het in deze blog over. In de flow voel je je fijn, je hebt te maken met situaties en mensen die je energie geven in plaats van kosten. En je komt steeds dichter bij je authentieke ‘ik’. Dan kom je in een soort opwaartse spiraal terecht. Hee… dat gaat lekker zo, én ik hoef er niet eens voor te werken. Nog een stapje verder gaan. Wat gebeurt er dan? Hoe meer je voor jezelf durft te kiezen en hetgeen bij je past, hoe vaker iets passendst je pad kruist. En is dat dan toeval of geluk? Nee, dat is de synchronisatie die jij zelf teweeg hebt gebracht. De kunst is dat te herkennen en er ja tegen durven te zeggen. Als iets nieuw is, of iets waar je vroeger ‘nee’ tegen zei vanwege je opvoeding / waarden en normen, whatever, kan het zijn dat je gaat twijfelen. Realiseer je dat je in een leerproces zit. Je ego moet plaats maken want je bent bezig om je eigen authentieke ‘ik’ de ruimte te geven.

Ander voorbeeld en ander voordeel.
Als zelfstandig ondernemer haal ik mijn inkomen gedeeltelijk uit opdrachten. Steeds minder vaak maak ik me zorgen of er voldoende opdrachten zullen komen. Soms wordt een opdracht weer ingetrokken. Oke… denk ik dan…. komt wel goed! en inderdaad binnen no-time komen er vaak een of meerdere andere of meer passende opdrachten binnen.
Of mijn agenda loopt over, dan ben ik iets te enthousiast geweest met het accepteren van opdrachten. Geheid dat er een van de opdrachten wegvalt! Op die manier krijg ik toch op het juiste moment voldoende rust. Even zo’n waarschuwend vingertje…wel goed voor jezelf zorgen hé dame! Het geeft me de geruststelling dat er voor me gezorgd wordt, dat ik zelf niet overal de controle over hoef te hebben.

Zoals ik al had aangegeven kwam ik er tot mijn ontsteltenis
onlangs achter dat ik ‘uit de flow’ was. Alle verkeerslichten sprongen letterlijk weer op rood in plaats van op groen. Ik raakte verzeild in een vervelende verkeerssituatie en raakte voor heel even totaal uit balans. Lang genoeg om me te realiseren dat ik ergens een verkeerde afslag op mijn pad richting levensgeluk had genomen.
Voor mijn laatste vakantie in april had ik het boek KI van Hans Peter Roel maar weer eens ingepakt en ook zijn boek ‘de vierde dimensie’ ging er achter aan. Weer eens even mijn geheugen opfrissen, kijken hoe werkt het ook alweer en hoe zat dat ook alweer met KI… onze levensenergie. Ik zag deze keer in het boek dat er workshops KI werden gegeven.
Alsof het zo moest zijn (weet je nog toeval, geluk) kon ik nog net een plekje bemachtigen in de workshop ‘KI’ van Hans Peter Roel in het witte kerkje in Baarn. Die workshop kwam op het juiste moment want mijn natuurlijke KI-stroom was heel even geblokkeerd, waardoor ik weer korte tijd stress en spanningsklachten had.

En dan die workshop! Wat een ervaring! Waar ik weer eens een keer van doordrongen werd, is onze eigen innerlijke kracht. Die zaterdagmiddag heeft Hans Peter uitgelegd hoe wij weer toegang krijgen tot onze Ki stroom (levensenergie) Hoe eenvoudig dat is, verbaasde me oprecht. En heel mooi… je kunt er te allen tijde over beschikken. Die krachtige energie is er dus als je in de flow leeft.

In the flow leven heeft ook alles te maken met bewustwording, inzichten, loslaten, in balans zijn en eigen regie! Dát zijn tools die ervoor zorgen dat je gelukkig(er) kunt leven. Daar is wil, lef en doorzettingsvermogen voor nodig. In de spiegel durven kijken en jezelf accepteren zoals je bent. Keuzes durven maken waar je achter staat…

Hans Peter Roel omschreef het mooi. Zonder het duister ken je het licht niet…

Duister hoort bij licht

Ben jij klaar om de flow in je leven toe te laten?

0
0
0
keer gedeeld
keer bekeken
Facebook
Twitter
Google+0
Linkedin0
Print0
E-mail
Totaal
0
keer gedeeld
keer bekeken