De herfstwandeling

Geschreven door: Christian Hermans 26 oktober 2021

De herfstwandeling

Genietend van de herfst, loop ik door de straten van ons dorp. Overal ontmoet ik de herfst, en het najaarszonnetje zorgt ervoor dat de beginnende herfstkleuren een extra dimensie van licht krijgen. Als ik er een foto van maak, zie ik dat het resultaat teleurstellend is. De kleur staat er op, maar het magische licht dat het blad doet stralen, ontbreekt.

Een eindje verder loop ik over een pad, waar al ruimschoots de bruine bladeren liggen die van de eikenbomen zijn gevallen. Ik kijk omhoog en mis de kleuren. Het lijkt alsof de natuur een stap heeft overgeslagen, want de bladeren hebben nog een groene of al een bruin/gelige kleur. Ik schop speels tegen een stapeltje bladeren en bedenk dat ik die boom benijd.

De bladeren die op de grond liggen hebben hun tijd gehad. Het benijdenswaardige gemak, waarmee de natuur los laat wat ze niet meer nodig heeft, daar kunnen wij mensen alleen maar van dromen. Stel dat de natuur, die boom, een bewustzijn heeft. Hij laat los wat hij niet meer nodig heeft en gaat rustig zijn winterperiode in, in het vertrouwen dat in de lente weer alles goed komt.

Ik denk aan mijn eigen processen en heb me tijdens een pittige levensles in het loslaten van angst, aangeleerde patronen of schaamte regelmatig afgevraagd of dat pijnlijke groeien van bewustwording wel een zegening was? Die ‘groeipijn’ belemmerde me soms om simpelweg te vertrouwen.  Te vertrouwen dat alles weer goed komt, net als die boom… Wat maakt het toch dat wij mensen vaak zo angstvallig vasthouden en waken voor veranderingen. Alles bij het oude willen laten? Er met een boog omheen lopen? Als een boom dat zou doen, zou hij nooit terecht komen in het veranderproces. Dan zouden de nieuwe frisgroene blaadjes in het voorjaar geen schijn van kans krijgen. De takken zouden vol blijven hangen met alle oude blaadjes.  Er is geen plek voor nieuwe. Loslaten brengt onherroepelijk verandering met zich mee en verandering zorgt voor groei. Groei is het grote geheim achter de ontwikkeling van je bewustzijn, je ziel.

Een wetenschapper die het bewustzijnsniveau van de mens in kaart heeft gebracht was dr. David R.Hawkins, een Amerikaanse psychiater, die een bewustzijnsschaal van 0-1000 ontwikkelde. Ik wil niet over het technische gedeelte van het tot stand komen van deze schaal in gaan, maar wel op het belang er van.

Daarvoor is enige uitleg via deze illustratie nodig.

De bewustzijnsschaal kun je, zoals je links van de pijl ziet, in drie gebieden indelen en loopt van laag (bewustzijn) naar hoog. Tot 200 spreken we over een vernauwd bewustzijn. Van 200 tot 700 noemen we het verruimde bewustzijn en daarboven, tot 1000 dan spreken we van een verlicht bewustzijn. De getallen zijn gekoppeld aan emoties en gevoelens, zodat je kunt aflezen, waar jouw bewustzijnsniveau zou liggen.

In het vernauwde bewustzijnsgedeelte zien we tot 100, gevoelens van schaamte, schuld, apathie en verdriet. Daaraan gekoppeld zien we vaak een negatieve en passieve levenshouding. De niveaus van 100 tot 200 zijn vooral gericht op overleving, instandhouding met de onderliggende emoties en gevoelens van  angst, begeerte, boosheid en trots. Op dit niveau is het bewustzijn gericht op forceren en daarom destructief voor het leven. Mensen met een bewustzijn dat kalibreert beneden 200 kunnen alleen groeien in bewustzijn als gevolg van pijn en lijden waardoor er een groot verlangen ontstaat om daarvan te worden bevrijd.

Volgens Hawkens zou 85% van de mensheid een bewustzijnsniveau hebben tot 200. Ik vond dat schokkend om te lezen!   Maar omdat een beperkte groep mensen inmiddels een hoger bewustzijn heeft bereikt, is de tendens opwaarts en verschuift dat percentage gelukkig.  Zo kan een individu met een niveau van 300 de negativiteit compenseren van 90.000 individuen met een niveau beneden 200. En een individu op met een niveau van 700 compenseert de negativiteit van maar liefst 70 miljoen individuen met een niveau beneden 200. Individuen en groepen kunnen de mensheid het beste van dienst zijn door het eigen bewustzijn te verruimen!

Mensen met bewustzijnsniveaus boven 200 zijn min of meer harmonieuze persoonlijkheden met een positieve kijk op het leven. Vanaf het niveau van 400 speelt het verstand een dominante rol. Veel beroemde wetenschappers en uitvinders functioneren op het niveau tussen 400 en 500. Een duidelijk omslagpunt ligt bij het niveau van 500, dat wordt gekenmerkt door onvoorwaardelijke liefde voor alles en allen die mogelijk is dankzij een geopend hartchakra. Vanaf het niveau van 700 is er sprake van verlicht bewustzijn. (bron: power vs force)

Sinds ik over deze informatie beschik, is het mijn grote drive om mee te helpen om het algehele bewustzijnsniveau omhoog te brengen. Daarom blijf ik mezelf ontwikkelen door te lezen, volg ik opleidingen en deel ik mijn informatie met jullie via deze blogs en heb ik voor dit werk gekozen.

Je leest wat ieder persoon extra met een verruimd bewustzijnsniveau al kan betekenen voor zoveel andere mensen. Er is vaak veel moed voor nodig om uit dat vernauwde bewustzijn (tot 200) door te durven stromen naar het verruimde bewustzijn. Daarvoor moet je in de spiegel durven kijken, je pijn, verdriet en angsten onder ogen zien. Dat kan in een therapie, gesprek, door levenslessen en soms moet je gewoon de juiste mensen tegen komen. Ben je eenmaal die grens van 200 gepasseerd, dan ben je waarachtig een echte held en wacht je een heel ander leven.

0
0
0
keer gedeeld
keer bekeken
Facebook
Twitter
Google+0
Linkedin0
Print0
E-mail
Totaal
0
keer gedeeld
keer bekeken