Bewuster Leven Tip 3

Geschreven door: Christian Hermans 9 februari 2022

Bewuster Leven Tip 3

Graag wil ik de volgende tip met jullie delen. Ditmaal o.a. geïnspireerd door mijn ervaringen in Gambia.

‘Geven en nemen’ of is het ‘geven en ontvangen?’

Als je iets koopt, dan betaal je met geld. Er is zelfs een tijdje geweest in deze coronatijd dat je geen papieren geld meer mocht gebruiken om je ruilhandel te kunnen uitvoeren. Want dat is wat je in principe doet. Je ruilt geld voor iets wat je nodig hebt, schulden te betalen, je energierekening, je huur/hypotheek  of vul maar in. En je hebt je eigen manier van inkomsten genereren, waardoor je kunt ‘ruilen’.

In 2020 heb ik meegemaakt dat een vriend in Gambia, die ik met geld een keer uit de nood heb geholpen, bij mij zijn ‘schuld’ inloste op een hele bijzondere wijze. En dat heeft me op een idee gebracht, maar daarover later.

Toen ik in zwaar weer terecht kwam en het niet zo goed met mij ging, is deze vriend naar zijn moeder gestapt en heeft haar om een schaap gevraagd. De moeder kwam uit een familie van aanzien en ze had wat kippen en enkele andere dieren die de familie in voedsel konden voorzien zoals vlees en melk.  Die vriend had dit schaap nodig, omdat hij naar de maraboe (een soort sjamaan) wilde stappen, die mij moest ondersteunen in een moeilijk proces. Hij zag mijn verdriet en stress. Ik was erg geroerd door dit gebaar en accepteerde het geschenk, wetende dat dit naar Gambiaanse begrippen een ontzettend duur cadeau is en het was gegeven vanuit het hart.  Het verstevigde de banden tussen mij en de familie waartoe die vriend in Gambia behoort. Maar niet alleen dat, die vriend had hiermee ook de onzichtbare, wel aanwezige balans tussen geven en nemen hersteld.

Mijn oma zei wel eens ‘geven is zaliger dan nemen’. En ook mijn moeder gaf en gaf en gaf…. Vroeger in onze winkel kregen de klanten een rolletje snoep of een pak koekjes, als ze de boodschappen bij ons bestelden. Mijn vader bracht die boodschappen dan naar de klanten. Geven is mij zó met de paplepel ingegoten.

Maar je hebt ook mensen die zonder enige gewetensbezwaren nemen. Vroeger in mijn jeugd werden er tijdens het uitgaan altijd ‘rondjes’ in de kroeg gegeven (tegenwoordig onbetaalbaar denk ik). Het waren steeds dezelfde mensen die net naar het toilet moesten als zij aan de beurt waren…en kwamen daar ook mee weg, bij hun vrienden dan. Energetisch gezien wordt er nl. wel degelijk een disbalans gecreëerd.

Enkele keren in mijn leven heb ik een fikse levensles voorgeschoteld gekregen om te leren dat ik niet alleen maar moest geven, maar ook mag ontvangen. Geven heeft mij in deze situaties bijzonder veel stress opgeleverd, verdriet en vroeger ook angst. Angst om in armoede te moeten leven en niet goed voor mijn kinderen te kunnen zorgen. Angst dat ik onvoldoende inkomen zou genereren om mijn rekeningen te kunnen betalen…Angst om geen werk te krijgen, angst om ziek van de stress te worden ect. Geven en toegeven zijn nooit de oplossing als in ‘schuldgevoel of angst afkopen’. Dat zijn veelgemaakte afwegingen in moeilijke situaties zoals in echtscheidingen of ontslagprocedures. Er ontstaat hierdoor een disbalans.  Inmiddels is de boodschap helder en duidelijk over gekomen. Ik snap het nu en vertel het jullie. Door deze lessen heb ik het woordje ‘nemen’ definitief vervangen door het woordje ‘ontvangen’ en  geleerd dat ‘geven’ een grens mag hebben. Het is niet de bedoeling dat we onszelf tekort doen, maar een stukje verantwoordelijkheid om dat te voorkomen, ligt ook bij ons zelf.

Wat ik ook geleerd heb, is dat je iemand de gelegenheid mag, nee soms móet, geven om iets terug te doen, zoals bij dat schaap… oprecht dankjewel zeggen.  Maar je hoeft ook niet altijd meteen iets terug te doen als iemand iets voor jou doet.  Je mag er wel oprecht bij jezelf voor je waken dat er een goede balans BIJ JOU is tussen geven en ontvangen. Geven betekent ook ‘je ziet er leuk uit’ of ‘wat heb je het gezellig ingericht’.

Waarom vertel ik dit allemaal? Op de eerste plaats heeft het natuurlijk met bewuster leven te maken. Op de tweede plaats om een pilot aan te kondigen die ik bij deze ga starten. Ik wil namelijk 5 mensen uitnodigen om gebruik te maken van mijn diensten en daar iets anders dan geld tegenover te stellen. Mijn intentie was en is nog steeds om mensen te ondersteunen om hun bewustzijn te verhogen (zie blog ‘de herfstwandeling’) en ik wil mijn intentie zuiver houden.

Om welke dienst gaat het? Het allerbelangrijkste op dit moment is dat je trilling omhoog gaat! Met andere woorden, je bewuster, en daardoor ook rustiger en liefdevoller mag gaan leven. Gaat nadenken hoe je in het leven staat en of je het anders wil, ben je toe om een volgende stap te zetten in je bewustwordingsproces? Ben je er aan toe om angst in vertrouwen om te zetten?

Weet je niet hoe?, dan wil ik je daarbij ondersteunen en op weg helpen. Er voor je zijn als je vragen hebt, of ergens tegenaan loopt. Zonder dat er geld in het spel komt… Jou ondersteunen kan digitaal of persoonlijk. Je mag zelf iets bedenken wat jij voor mij zou kunnen of willen doen om de balans te bewaken. De (geld)waarde van hetgeen je aanbiedt, speelt geen rol. Het zou zo maar een tegendienst kunnen zijn, of een stekje van een plant.

Waarom doe ik dit? Met ieder verhoogd bewustzijn, wordt er een hoger belang gediend. En we hebben dit zo hard nodig in deze moeilijke tijden. Afscheid nemen van de angsten waarmee we iedere dag overspoeld worden. Wie wil mijn uitnodiging aan nemen? Laat het me weten via info@vivaveda.nl

 

0
0
0
keer gedeeld
keer bekeken
Facebook
Twitter
Google+0
Linkedin0
Print0
E-mail
Totaal
0
keer gedeeld
keer bekeken