Bewuster Leven Tip 2.

Geschreven door: Christian Hermans 8 december 2021

Bewuster Leven Tip 2.

Ik reed in de late namiddag naar huis. Langzaam verdween het zonlicht en in de zijspiegel van mijn auto zag ik de lucht overgaan in een prachtig rood-oranje gloed. Door de wolken verandert het spektakel voortdurend. Het gebeurt allemaal in een kort tijdsbestek. Na een bocht zie ik de windmolen als een lang skelet afgetekend tegen de horizon, steeds donkerder worden en ik realiseer me dat het moeilijk is om de schoonheid van dit moment in woorden te vangen. Toen ik thuis aankwam was het nagenoeg donker.

Woorden zijn zo belangrijk in ons leven. Met woorden proberen we onze gevoelens te beschrijven in liedjes of gedichten. Om te ontroeren, te raken, te vertederen. We vertellen sprookjes, schrijven boeken, kranten, waarheden, onwaarheden, we kwetsen elkaar met woorden, we vertellen hoe lief we elkaar hebben met woorden.

Met woorden kunnen we zoveel moois voortbrengen. We kunnen helemaal wegdromen bij een goed boek of een film, die ons aan de buis kluistert, zeker in deze tijd. Ook om het nieuws te volgen, de talkshows, en sportuitzendingen. Wat we wel eens vergeten of waar we minder bij stil staan is dat woorden ook voor andere doeleinden gebruikt worden.  Woorden kunnen zoveel impact hebben op hoe iemand of iets zich ontwikkelt. Ze kunnen het verschil uitmaken tussen het hebben van voldoende (zelf)vertrouwen of juist angstig en onzeker worden.

Regelmatig hoor ik verhalen van mijn cliënten, die verdrietig zijn omdat iemand iets gezegd heeft wat hen raakt en pijn doet. Dan kan ik gewoon niet vaak genoeg herhalen, dat woorden die iemand anders uitspreekt, niet de waarheid hoeven te zijn. Het kan zijn of haar waarheid wel zijn… maar het hoeft niet de absolute, de ‘one en only’ waarheid te zijn.  Woorden worden ook opzettelijk misbruikt met de intentie van de ander om je te kwetsen, je pijn te doen, je onder druk te zetten, zijn/haar macht te laten gelden. Je te manipuleren.

Hamvraag: Hoe kom ik er nu achter dat/of de ander de waarheid spreekt? En wat is waarheid?

Klein voorbeeld (uit eigen ervaring):
Persoonlijk hou ik erg van de warmte, het mag van mij best 25′ C zijn, dat is voor mij ‘net lekker’. We zaten in de auto en mijn medepassagier zegt ‘het is heet’ en wil de airco op 18’C willen zetten. Voor hem een temperatuur die ‘net lekker’ voelt.  Hij kan een temperatuur van 25’C oprecht als snikheet ervaren. In dit voorbeeld hebben we  beiden gelijk. Maar, we hebben wel ieder een eigen waarheid. Begrijp je wat ik bedoel? Ik heb het helemaal niet heet en hij wel…We staan lijnrecht tegenover elkaar.  Niemand van ons liegt of  heeft de intentie om de ander te overtuigen. In dit voorbeeld zegt de ander (18’C): het is heet. Terwijl het eigenlijk moet zijn ik heb het heet. Belangrijk verschil! Je kunt het dan nog hoogstens oneens zijn over het wel of niet aanzetten van een airco, wat ook zo was 😉

Ander voorbeeld:
Stel je voor dat je (als kind) dag in dag uit op school uit te horen krijgt hoe lelijk of hoe dom je wel niet bent. Wat doet dat met iemand? Als iemand dat maar vaak genoeg tegen je zegt, kijk je dan op een ochtend in de spiegel en denk je zelf ook écht dat je lelijk bent of dom? Of iemand zegt steeds maar tegen je dat je ergens niet geschikt voor bent, en dat je het tóch niet kunt. Hoe motiverend is dát! Behalve woorden speelt ook de kracht van de herhaling een belangrijke rol. Je bent de woorden van de ander gaan geloven;  je dénkt dat die ander de waarheid spreekt of dat hij/zij gelijk heeft en jij het verkeerd ziet.

In WO II werd dit fenomeen, het herhalen van een boodschap,  bewust gebruikt en hele bevolkingsgroepen werden door deze tactiek getroffen. Zo kom ik op het woord indoctrinatie. Een manier, of tactiek om met woorden om te gaan. Ik was zelf ook even nieuwsgierig naar de exacte betekenis en heb het voor jullie opgezocht in het woordenboek. Het woord indoctrinatie betekent:

  • Het, eventueel onder dwang, bijbrengen van een bepaalde mening of politieke leer. Deze dient dan verder kritiekloos te worden aanvaard.
  • systematisch opdringen van een mening
  • 1) Hersenspoeling 2) Inprenten van politieke leerstellingen 3) Inprenting 4) Inprenting van ideologieën

Wat is nu mijn punt?  Waarom vertel ik dit allemaal? Ik heb jullie beloofd om met een tweede tip te komen hoe je bewuster kunt leven.

Hier is die tip.

Dit thema gaat over woorden en de kracht er van. Lieve mensen, ik vraag jullie om bewust om te gaan met wat je ziet, wat iemand vertelt, wat je hoort of wat je leest. Het zijn en blijven w o o r d e n. Gebruik of misbruik ervan? Waarheid of niet? Wiens waarheid?  Wie zal het zeggen! Het gaat hier niet over achterdocht of wantrouwen, maar simpelweg om verificatie als je twijfelt of woorden niet goed voelen. Ga op onderzoek uit, vraag om duidelijkheid. Neem niet alles voor waar aan. Bespreek het eens met anderen, lees, zoek op internet…. ‘Ben ik echt dom? of lelijk? wie bepaalt dat?  Oordeel niet, beoordeel wat je tot je neemt. Je eet toch ook niet alles? Wat past bij jou of voelt goed? Mensen mogen een eigen mening hebben, anders voelen en denken, blijf de ander respecteren, want dat wat hij of zij gelooft, of aanhangt, is zijn of haar keuze én zijn of haar waarheid…maar misschien wel niet de ultieme waarheid en is jouw waarheid ook ok.  Ook als het om zaken als vaccineren gaat.

Blijf gezond! volgens jouw eigen waarheid.

 

 

 

 

0
0
0
keer gedeeld
keer bekeken
Facebook
Twitter
Google+0
Linkedin0
Print0
E-mail
Totaal
0
keer gedeeld
keer bekeken