Bewuster leven Tip 1.

Geschreven door: Christian Hermans 10 november 2021

Bewuster leven Tip 1.

Nog steeds is het herfst en ik heb moeder natuur even mijn excuses aan moeten bieden. In de laatste week van oktober heb ik toch nog heerlijk kunnen genieten van alle kleuren. Langzaamaan verandert de natuur. Ze gaat daar in heel zelfbewust haar eigen gang, zoals elk jaar.

Het was eind oktober en die dag had ik de wekker op 5:30 uur gezet. En dat doe ik dan met een reden, want het is bij mij niet zo dat ik dan hupsakee mijn bed uit spring. (ik ben een avondmens) Hij mag eerst nog een paar keer rammelen…Ik laat mijn lichaam rustig wakker worden, alvorens in beweging te komen. Om 7:00 uur startte mijn dagprogramma. Eenmaal weer thuis,  was er om 15:30 uur tijd voor de wandeling, die ik had gepland. Dus wandelschoenen aan, de nieuwe steunzooltjes er in. Die heb ik me na mijn Spanje-avontuur toch maar aan laten meten. En de zonnebril op, je bent HSP’er (high sensitive person) of je bent het niet.

Mijn keuze viel vandaag op een wandeling door de natuur. En dan kies ik een route uit, waar ik zoveel mogelijk gratis en voor niks, vitamine D kan vangen.  Dus snoet zoveel mogelijk in de zon, niet op mijn rug. We wonen landelijk, met veehouderijen in de directe omgeving, en de windrichting bepaalde meteen ook welke kant ik niét op zou lopen.

En zo kom ik uit op het thema van vandaag, in aansluiting op mijn vorige blog over Dr. Hawkins en zijn bewustzijnsschaal. Speciaal voor degenen die willen weten hoe je nou precies dat bewustzijn verruimt, zodat je boven die 200 uit komt heb ik een paar tips. Vandaag de eerste.

Tip 1. Bewust keuzes maken

We maken allemaal regelmatig keuzes op de automatische piloot, onbewust, zonder dat we dat echt in de gaten hebben dat we iets aan het kiezen zijn. Als je die keuze van mijn wandeling bekijkt. Daar moest ik al minimaal 4 bewuste keuzes maken voor 1 activiteit. Daar heb ik over nagedacht.

  1. Ga ik wandelen (of iets anders doen?)
  2. Waar ga ik wandelen? (natuur of winkelcentrum)
  3. Hoe ver wil ik wandelen? (hoeveel tijd heb ik)
  4. A la en voor de meisjes onder ons, wat trek ik aan…(sportief of op de elegante toer)

En dat gaat eigenlijk de hele dag door.  Zoals de keuzes van je avondeten, welk TV programma, wel of niet de wasmachine nog even aanzetten enz, enz. Bewust keuzes maken betekent dat je op een vrij eenvoudige manier je leven op een positievere manier kunt leven.

Doe je iets al jaren op dezelfde manier, betekent dit nog niet dat je het altijd moet blijven doen… Neem bij het maken van keuzes eens je persoonlijke wensen en behoeftes mee. Doe jezelf af en toe eens een plezier.  Wees niet te streng, te perfectionistisch. Blijf jezelf belangrijk vinden, maak ook gezonde keuzes als het om voeding gaat, want ook gezond kun je héél lekker eten!

En nu ga ik iets roepen waarvan veel mensen denken: ja duh!  Uit volle overtuiging zeg ik dat we in iedere situatie altijd en overal een keuze hebben. Daar wil ik best over in discussie gaan, maar ik wil er nog aan toevoegen dat je niet altijd blij hoeft te zijn met de keuzes die je kúnt maken! De situatie, daar zeg ik nu gemakshalve maar even van dat je daar niet altijd invloed op kunt hebben. (Dit klopt niet helemaal, als we de Wet van Aantrekking erbij zouden halen…)

Soms gebeuren er dingen in het leven die heel erg verdrietig zijn en je wereld op zijn kop kunnen zetten. Het maakt dan zoveel uit of je  denkt ‘waarom heb ik dat weer?’ of je denkt ‘wat kan ik hiervan leren?’ Per onwenselijke situatie kun jij wel kiezen hoe je er mee om gaat. Ga je hulp zoeken of niet? Blijf je verdrietig of zoek je naar lichtpuntjes? Heb je een probleem of een uitdaging.. Blijf je stil staan bij gemis of zoek je naar wat kan… Dit soort keuzes, zijn de keuzes die jouw bewustzijn verruimen. Van uitdagingen, lichtpuntjes zoeken, hulp zoeken, mogelijkheden vinden groei je en wordt je ook mentaal sterker.

Ben je iemand die altijd klaar staat om de ander te helpen. En die mensen zijn er ontzettend veel! Dan is de kans dat je over je eigen grenzen gaat heel erg hoog. Immers, jij bent een waardevol mens, mét mogelijkheden en verlangens, maar ook grenzen en beperkingen. Maak de keuze om te rusten als je lichaam aangeeft dat het moe is. Laat eens een activiteit aan je voorbij gaan. Zie, leer, voel dat je lichaam een grens aangeeft. Eerst goed voor jezelf zorgen. En dan ben je echt geen egoïst… Kies je eerst voor jezelf, dan kun je ook iets voor de ander blijven betekenen.

Je trilling omhoog brengen door je bewustzijn te verruimen hoeft niet ingewikkeld te zijn. Het vergt wél omdenken. Dat kun je leren.  En fouten maken moet en mag. Het is maar hoe je er tegen aan kijkt. Fouten bestaan eigenlijk niet, het zijn leermomenten… Het is maar hoe streng of hoe aardig je met je jezelf omgaat.

Dit was voor vandaag weer voldoende stof om over na te denken, het mee eens of oneens te zijn. De keuze is aan jou. Ik wens je een fijne dag met veel mooie en leerzame keuzemomenten toe.

 

0
0
0
keer gedeeld
keer bekeken
Facebook
Twitter
Google+0
Linkedin0
Print0
E-mail
Totaal
0
keer gedeeld
keer bekeken