VivaVeda op reis

Geschreven door: Christian Hermans 26 november 2018

VivaVeda op reis

deel 1.

Mensen die me al wat langer kennen, weten dat ik altijd in beweging ben en het woordje ‘rust’ eh.. ver te zoeken is soms. Met de hand op mijn hart beloof ik mezelf iedere keer om het nu écht rustiger aan te doen…maar het wil maar niet lukken!

Alweer een hele tijd geleden heb ik ontdekt dat toeval niet bestaat, maar dat we spreken over synchronisatie. (In een van mijn eerdere blogs terug te lezen…) Voor mij daarom heel herkenbaar en niet verrassend hoe deze reis tot stand kwam en wie ik daar ontmoette.

Na een roerige tijd in mijn leven was het in oktober 2017 hoog tijd om nieuwe energie op te doen en een pas op de plaats te maken, rust nemen dus. Veranderingen in mijn persoonlijke situatie waren mij niet in de koude kleren gaan zitten en ik koos er voor om een weekje naar de zon te vertrekken. Afschakelen, energie bijtanken en relaxen en daarna de draad weer oppakken.  Samen met een vriendin snuffelden we tussen de reisaanbiedingen naar een geschikte vakantie. We hadden allebei wensen, waarvan veel gemeenschappelijke wensen en kozen voor een bestemming ‘iets’ verder weg. Na jaren met caravan getoerd te hebben door Zuid-Europa, had ik het daar wel gezien.  We kregen een ‘insider-tip’ over Gambia in Afrika! Die tip werd geleverd inclusief  een (bad)plaats, hotel in Gambia en een goede gids. Het sprak ons wel aan, dus boekten we voor 9 dagen Gambia… Spannend!

De voorpret zoals als inentingen, muggenolie en geschikte zomerkleding (want het was er 30’C) uitzoeken,  begon bij deze voorbereidingen. Daarna informatie over het land verzamelen en alvast contact via internet met de gids leggen. En zo brak de dag aan dat we na een vliegreis van (slechts) 6 uurtjes, voet zetten op Afrikaanse / Gambiaanse bodem.

Tijdens deze vakantie werd de  kiem gelegd voor een nieuwe persoonlijke en zakelijke missie. De vakantie bestond niet alleen uit zon, zee en strand. We maakten via onze gids Ablie ook uitgebreid kennis met de bevolking, de cultuur en de natuur van het land. We zagen de schrijnende toestanden, de armoede, de hardwerkende bevolking. Mooie mensen, soms gekleed in schamele westerse kleding, vaak zonder schoenen, want die zijn duur… De vrouwen vooral gekleed in prachtige, kleurrijke lange traditionele jurken en een bijpassende hoofddoek. Al dan niet droegen deze vrouwen hun baby’s/jonge kinderen mee op hun rug, Aan de voorkant zichtbaar aan de 2 piepkleine voetjes aan de zijkanten van de vrouw. Als je je dan omdraait, zie je een klein mensje aan de achterkant. Op hun hoofd droegen de vrouwen zware manden, emmers of andere pakketten. Gracieus bewogen zich zo voort. Gambianen zijn over het algemeen slank, fijn gebouwd en van gemiddelde lengte. Afhankelijk van de stam waartoe ze behoren.

Op het platteland, maar ook in de dorpen wonen ze vaak in zogenaamde ‘compounds’. Dat zijn door muren omringde woongemeenschappen, waar enkele families of gezinnen samen wonen en voor elkaar zorgen. Het eenvoudig en primitief gebouwde huisje met meestal golfplaten dak, bestaat uit enkele vertrekken, slaapvertrekken voor de man, vrouw en kinderen. Het leven speelt zich buiten af. Gedoucht en gekookt wordt er ook buiten. We namen een kijkje in de keuken. In een afgeschermde hoek buiten, achter het huis, stond een grote pan reis te pruttelen op een vuurtje. En dat was het dan. Rantsoen voor een hele dag, soms met wat groenten en/of vis of kip. In de andere hoek van het erf was de badkamer ondergebracht. een afgeschermde ruimte van 1 m2 met daarin een emmer met water.

Ik vond dat het knap oneerlijk verdeeld was in de wereld!!

Een zaadje was geplant in mij… Vanuit mijn visie als jongtalentencoach, maar ook als mens, heb ik de overtuiging dat we ook een plicht hebben jegens onze medemens.

Wordt vervolgd!

Bron: foto’s Monique Deben

0
0
0
keer gedeeld
keer bekeken
Terugbelverzoek
Graag een terugbelverzoek
van VivaVeda?

Vul het onderstaande formulier in en u
word zo spoedig mogelijk terug gebeld.


Facebook
Twitter
Google+0
Linkedin0
Print0
E-mail
Totaal
0
keer gedeeld
keer bekeken