VivaVeda op reis, deel 4

Geschreven door: Christian Hermans 2 januari 2019

VivaVeda op reis, deel 4

Na twee maal in Gambia te zijn geweest, ben ik deze keer, in november met een doel teruggekeerd. Ik had Ousman verzocht mij naar zijn dorp Samba Chargie te brengen. Daar staat de Samba Chargie Lower Basic school. Hoewel ik eerder al foto’s had gezien, kon ik me er toch niet echt een voorstelling van maken.

‘s Morgens vroeg vertrokken we met een taxi naar het veerpont in Banjul. Onze reisbestemming ligt namelijk aan de andere kant van de rivier ‘The Gambia’. Het land is vernoemd naar deze rivier en als de lokale bevolking over hun land praat, dan hebben ze het ook altijd over ‘The Gambia’. We kwamen in de hoofdstad Banjul aan, waar de taxi ons dicht bij de haven afzette. Het laatste stukje liepen we te voet. Het was een drukte van belang en rondom ons liepen mannen met houten steekkarretjes met goederen in dezelfde richting, karren met ezels ervoor, vrachtauto’s, taxi’s en drommen mensen. Meestal gekleed in de traditionele klederdracht. Om je een beeld te geven hoe zo’n veerpont er uit ziet, moet je denken aan de boten die tussen Texel en Den Helder pendelen. Ousman vertelde dat een van de boten in Nederland was gemaakt.
We zochten een plekje op een van de vele bankjes op het bovendek, vlak bij de trap naar beneden. Beneden stond een man met enkele geiten. Dames liepen de trappen op en af met allerlei manden op hun hoofd, waar frisdrank en versnaperingen in lagen die te koop werden aangeboden. Na een halfuurtje bereikten we de overkant.

Het eerste wat me op viel was een typisch Gambiaans bootje met het opschrift ‘nothing lasts forever’ een quote uit het liedje ‘november rain’ van Guns ‘n Roses.

Linksonder op het bootje de tekst: ‘nothing last forever’

Nadat we als een van de laatsten het pont hadden verlaten, vervolgden we onze weg te voet. We liepen kriskras over smalle doorgangen tussen kraampjes, waar mensen groenten, fruit, huishoudelijke artikelen of kleding aanboden. Op de taxistandplaats zocht Ousman een taxichauffeur uit die ons naar het dorp (de village) moest brengen. Zelf reisde hij meestal met openbaar vervoer en was dan lang onderweg. Maar omdat we deze trip op één dag wilden maken, kozen we voor een taxi. Maar het mag dan wel wat kosten. Pinnen kennen ze hier niet, de doorsnee Gambiaan heeft ook geen bankrekening. Je zit meteen met een dik pak geld, dat door eh…veeeeeele handen is gegaan…! De Gambiaanse geldsoort is de Dalasi. En € 1,00 is ongeveer 57 Dalasi.

onderweg naar de village

Van Ousman had ik het advies gekregen om vanwege de religie, bedekkende kleding te dragen in plaats van de toeristen outfit.
Daarom was mijn keuze voor deze trip op een witte lange broek met tuniek gekozen. Maar haha… na een tocht van een halfuur over deze wegen, was mijn broek niet meer wit… En het was beduidend warmer dan aan de andere kant van de rivier. En zo kwamen we aan bij de school in het dorp Samba Chargie. Op het eerste gezicht viel me niets bijzonders op aan het gebouw.

De kinderen liepen rond of zaten in de schaduw van een grote boom. Toen ze mij zagen, kreeg ik te maken met een reactie waar ik niet mee gerekend had!

0
0
0
keer gedeeld
keer bekeken
Terugbelverzoek
Graag een terugbelverzoek
van VivaVeda?

Vul het onderstaande formulier in en u
word zo spoedig mogelijk terug gebeld.


Facebook
Twitter
Google+0
Linkedin0
Print0
E-mail
Totaal
0
keer gedeeld
keer bekeken