VivaVeda op reis, deel 2

Geschreven door: Christian Hermans 3 december 2018

VivaVeda op reis, deel 2

 

Bananendozen

Vorige week heb ik over mijn kennismaking met het land  Gambia gesproken.  De geluiden over Gambia zijn wisselend… De ervaringen met Gambia en Gambianen ook.  Gelukkig zijn we allemaal verschillend en hebben we recht op een eigen mening..  Zelf heb ik vastgesteld dat dit letterlijk arme land al veel hulp krijgt uit Europa en die hulp ook broodnodig heeft. En deze keer wil ik inzoomen op het thema bananendozen.

Gambia wordt ook wel de ‘smiling coast’ genoemd. Maar jongens, wat valt er voor de Gambianen vaak weinig te ‘smilen’. Daar kwam ik achter door met de Gambianen in gesprek te gaan. Op het strand, in het hotel… Je kunt genoeg over het land lezen, maar als je daar bent, ervaar je pas echt de betekenis van de woord ‘armoede’.  Dan kun je alleen maar heel kritisch naar je eigen leven kijken en je afvragen of je alles wat je ‘vergaart’ ook nodig hebt.

Dachten wij in Nederland iets nieuws te hebben uitgevonden, toen de ZZP’ers als paddenstoelen uit de grond schoten…Nou, ik denk dat ze dat in Gambia al eerder hadden uitgevonden! Op het strand begint het.

Ze beheren hun eigen ‘fresh jus’ kraampje of verkopen borden vers fruit of zelfgemaakte pindakoekjes, Dan heb je de vele verkopers van armbandjes, sieraden, hoeden, houtsnijwerk enz.

Maar je doet het als ZZP’er pas echt goed als je een taxi hebt. Er wordt onwijs veel gebruik gemaakt van taxi’s, want weinig Gambianen hebben een rijbewijs en met het openbaar vervoer kom je niet overal.  De prijzen liggen uiteraard wel anders dan in Nederland. Gele taxi’s of de eigen auto als taxi (wel met vergunning). Een rijbewijs kost in Gambia € 211,00. Na 6 weken theorie en praktijk mag je met je rijbewijs de weg op. Er komt geen examen aan te pas. Relax… you are in Gambia!

Dit even terzijde.

De mensen op het strand begonnen het woord ‘bananabox’ steeds meer te gebruiken in onze gesprekken. We hadden aanvankelijk werkelijk geen flauw idee wat ze bedoelden… We kregen briefjes en kaartjes met telefoonnummer en naam mee én daarbij het woord bananabox… Nog ging er geen lichtje op.  Totdat ik in Nederland was en ik de woorden bananabox en Gambia, puur uit nieuwsgierigheid eens intypte. Dat leverde me de volgende op https://www.goodsforgambia.nl/ Probeer het maar eens, dan kunt u zich mijn verraste gezicht misschien wel voorstellen…

Ik had de telefoonnummers en nog contact met enkele mensen uit Gambia. (Ja, ik snap ook nog steeds niet hoe ze het doen met die telefoons, maar velen hebben er een. Soms een afdankertje uit Europa…)  Dus ik appte deze met de boodschap dat ik nu had begrepen wat er met die bananaboxen bedoeld werd. Aha! een manier om spullen die je niet meer nodig hebt, een tweede leven te gunnen in Gambia. De Gambianen zijn blij met alles wat ze krijgen. Dat varieert van kleding, schoenen tot schoolmaterialen en alles wat ze kunnen verkopen om inkomen te genereren tijdens het regenseizoen. In het regenseizoen draaien de hotels op een laag pitje en hebben vele mensen geen werk. Vaste contracten zijn ook daar een probleem. Het inkomen van een Gambiaan per maand is minder dan een avondje stappen… Voor de boeren is het regenseizoen dat 4 maanden duurt dé tijd van geld verdienen. En zoals onze gids Ablie al vertelde: voor de rest van het jaar is het ‘fingers crossed’ en hopen dat je het redt!

Na wat overleg met Gambia begon ik de kleding die ik echt niet meer droeg en de spullen die mensen mij gaven om te versturen, in (inderdaad, bananaboxen) te pakken. Een tante was overleden, dus ik kreeg haar kleding om naar Gambia te sturen. Familie, vrienden en medepelgrims gingen kasten opruimen en brachten kleding en tassen en nog meer mee…Een toevallige ontmoeting met een dame  die haar chalet op de camping ging ontruimen, leverde massa’s keukenspullen, beddengoed, speelgoed en kleding en zelfs een magnetron op. En zo stuurde ik de afgelopen maanden vele dozen en zelfs een fiets naar Gambia. Gelukkig zijn er ook mensen die bijdragen aan deze kosten, want die kan ik natuurlijk niet allemaal zelf betalen.

Enkele weken geleden kreeg ik 10 dozen met schoolspullen om op te sturen… Er staan nog 3 naaimachines te wachten…Zakken met schoenen en dozen met kleding staan klaar om te worden verscheept.  Alle hulp in de verschepingskosten is welkom, de volgende boot vertrekt op 23 januari a.s. Ik hoop dat ik dan ook alles kan meegeven. Tot nu toe is er pas voor 5 boxen geld om ze te verschepen. Een bananabox versturen kost € 7,50 per doos. Dus in de tijd dat wij veel geld aan cadeaus uitgeven….

Onderstaande foto’s geven een idee hoe het werkt om een bananabox  in Gambia te krijgen.

0
0
0
keer gedeeld
keer bekeken
Terugbelverzoek
Graag een terugbelverzoek
van VivaVeda?

Vul het onderstaande formulier in en u
word zo spoedig mogelijk terug gebeld.


Facebook
Twitter
Google+0
Linkedin0
Print0
E-mail
Totaal
0
keer gedeeld
keer bekeken